Terug

Recensies

Het belang van lokale politiek: observaties en aanbevelingen

Als bestuurslaag staat de lokale politiek het dichtst bij ons, maar echte aandacht krijgt deze niet. Ja, in de grote steden volgen regionale kranten nog wel wat er gebeurt, maar in de kleinere gemeenten wordt er geen verslag gedaan, behalve wanneer de plaatselijke politieke soap sappig genoeg is. Ei…

James Comey: Moreel kompas in de heftigste crises

James Comey is de man die als FBI-directeur, onderminister van Justitie en Officier van Justitie betrokken was bij veel van de grote recente affaires in de Verenigde Staten. Hij leidde het onderzoek naar de Clintonmails en de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, maar autoriseerde ook …

Toch nog een nieuw hoofdstuk

In zijn nieuwe boek Identity toont Francis Fukuyama hoe identiteitspolitiek een steeds belangrijkere rol in onze samenleving is gaan spelen. En hoewel Fukuyama de emanciperende werking looft, waarschuwt hij ook voor het wegvallen van een universeel idee van waardigheid en erkenning. Zolang we onze i…

Woodward over Trump: herkenning en nuance

Ze zullen het heus niet allemaal toegeven, maar voor Amerikaanse uitgevers op zoek naar bestsellers is het presidentschap van Trump een godsgeschenk. Wel heb je dan een aantal ingrediënten nodig. Allereerst een goede auteur met toegang tot het Witte Huis. Dan een paar serieuze journalistieke scoops.…

Deining in de journalistiek: de nieuwe van Bert Wagendorp

In zijn nieuwste roman, Masser Brock, zit Bert Wagendorp bovenop de actualiteit en zijn eigen beroep. Hoofdpersoon Masser Brock is een columnist die twijfelt over het nut van journalistiek. En dat op een moment dat de inlichtingendiensten kranten infiltreren, hoofdredacteuren worstelen met dalende o…

De schatkist van de psychiatrie in de literatuur

Kun je schrijven over een psychose zonder die zelf ooit meegemaakt te hebben? Bestaat er een band tussen creativiteit en waanzin? Het zijn vragen die psychologe en journalist Ranne Hovius opwierp in haar eerdere boek De eenzaamheid van de waanzin, waarin ze de wereldliteratuur en de psychiatrie naas…

De wolven en het systeem: Luyendijk onder bankiers

Kuifje bij de bankiers. Zo omschrijft Joris Luyendijk zijn vandaag gepubliceerde boek Dit kan niet waar zijn, een bundeling van de blogs waar hij in 2011 mee begon en die werden gepubliceerd op de site van The Guardian. Het zijn gesprekken met 200 bankiers uit de Londense City, het financiële hart v…

Brazilië in twee caleidoscopische boeken

De een maakte portretten van acht voetballers uit Brazilië, de ander portretteerde acht Braziliaanse steden. Het resultaat? Een veelvoud van verhalen over een land dat met het naderende wereldkampioenschap voetbal in het middelpunt van de belangstelling staat. Daan Dekkers De Brazilianen. Het verhaa…

Een zelfhulpboek zonder antwoorden

Veel zelfhulpboeken lijden aan de pretentie dat ze antwoorden claimen op vragen die misschien wel helemaal niet te beantwoorden zijn. Jules Evans doet dat in zijn boek Filosofie voor het leven en andere gevaarlijke situaties niet en onderscheidt zich daarmee op een verfrissende manier. Geheel i…

Filosofie om je aan te ergeren en om van te houden

De Spaanse filosoof Fernando Savater probeert al jaren met zijn essays en televisiewerk een brug te slaan tussen de academische filosofie en de rest van de wereld. Zijn boek Het avontuur filosofie, waarin hij ons meeneemt langs de filosofen die volgens hem de wereld hebben veranderd, past volledig i…

Verona, Verona, win voor ons!

Supportersboeken over voetbalclubs bestaan er in overvloed en in al deze boeken spat de liefde voor de club in kwestie van de bladzijden. Zo ook bij Tim Parks, sinds 1981 woonachtig in Verona, die in Een seizoen met Hellas Verona de wereld van het Italiaanse voetbal in duikt. Parks bezocht in het se…

Opnieuw beginnen lijkt een station te ver

Running Away heet Matthew B. Smiths vertaling van Jean-Philippe Toussaints roman Fuir en dat is precies wat de naamloze hoofdpersoon doet. Op zoek naar zichzelf, onder het mom van vakantie, wordt de man verliefd en meegesleurd in het hectische Aziatische leven van Shanghai. Zonder ook maar een momen…

Balanceren tussen leven en dood

Wilfried de Jong bewees met zijn verhalenbundel Man op fiets al dat hij voor een breed publiek over de wielersport kan schrijven, dat zijn verhalen met andere woorden niet exclusief toegankelijk zijn voor diegenen die, net als hij, bezeten zijn van de sport. In Kop in de wind, zijn nieuwste verhalen…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum